معرفی کامل بادام زمینی:
بادام زمینی گیاهی است یک ساله که ارتفاع گیاه آن ۳۰ تا ۷۰ سانتی مترمی باشد. این گیاه دارای برگهای ۲ بار شانه ای بوده که بدون کرک و یک ساقه خیزان تا افراشته دارند.
دم گل ها به طول ۵ تا ۷ سانتی متر هستند. و گلها دارای تقارن ۲ جانبی بوده، گلبرگهای درفش آنها به رنگ زرد طلایی می باشد. گلبرگ های «بال» به رنگ زرد لیمویی و رنگ گلبرگ های «ناو» سفید هستند. گل ها به صورت منفرد یا دو تایی در محور برگها قرار دارند.
گل های این گیاه هنگام طلوع خورشید شکوفا شده و صبح همان روز پژمرده می شوند. در این هنگام طول دم گل آنها از ۵ به ۲۰ سانتیمتر رسیده، در اثر فتوتروپیسم منفی به سمت پایین متمایل می شوند. بعد از گرده افشانی یک سری سلولهای مریستمی در قاعدة تخمدان فعال می شوند و دم میوه رشد می کند.
میوه گیاه بادام زمینی پس از این که ۵ تا ۱۰ سانتی متر وارد خاک شد، شروع به رشد می نماید. جهت رشد میوه افقی می شود. میوه نیامی بسته و ضخیم به طول حدود ۴ و عرض ۱ / ۵ سانتی متر می باشد. دیوارهای فیبری، چین و چروک دار و مشبک دارد. که حاوی ۱ تا ۴ دانه بزرگ فاقد اندواسپرم و دارای پوسته نازک قرمز رنگ می باشد.
محل رویش بادام زمینی:
منشأ اصلی این گیاه مناطق حاره و نیمه حاره آمریکای جنوبی است.
بادام زمینی در برخی از مناطق ایران به صورت کاشته شده وجود دارد.
فرآورده ها و بخش های دارویی:
از روغن، گل و میوه بادام زمینی برای مصارف دارویی استفاده می شود.
روغن بادام زمینی از دانه های گیاه گرفته می شود که به روش فشردن در سرما» یا استخراج با هگزان و سپس تصفیه به دست می آید.
ترکیبات بادام زمینی:
ترکیبات این گیاه شامل روغن های ثابت که عمدتأ حاوی اسیدهای اولئیک، لینولئیک، پالمیتین و به مقادیر کمتر اسیدهای چرب دراز زنجیری مانند ایکوزانوییک اسید و تتراکوزانوییک اسید می باشد.
نتایج بدست آمده نشانگر آن است که گیاه مزبور حاوی انواع الکتین است.
خواص درمانی بادام زمینی:
روغن حاصل از این گیاه را به مرهم ها و روغن های طبی افزوده می شود. که جهت درمان یبوست استفاده می شود. و از طريق رکتال تجویز می شود.
از بادام زمینی همچنین برای درمان امراض پوستی مانند پینه، کچلی پوست و موی سر، بهداشت پوست کودکان و نیز پوست خشک استفاده می گردد.
برخی از دیگر کاربردهای روغن مزبور، افزودن آن به آب حمام جهت درمان اگزمای نیمه حاد و مزمن و نیز اگزمای آتروفیک وداء الحية ( Ichthyosis ، نوعی بیماری که در صورت ابتلاء پوست شبیه فلس ماهی میشود)، استفاده می گردد.
برای درمان دردهای عصبی و از جا در رفتگی مفاصل نیز از بادام زمینی استفاده می شود.
کاربرد بادام زمینی در صنایع داروسازی:
در صنایع داروسازی، روغن این گیاه به عنوان حامل در داروهای دارای مصارف خارجی و فرآورده های روده ای یا تزریقی به کار برده می شود.
کاربرد بادام زمینی در صنایع بهداشتی:
در صنایع بهداشتی – آرایشی، از روغن گیاه مزبور در تهیه فرآورده های نرم کننده پوست، ضد آفتاب و مالیدنی استفاده می گردد.
کاربرد بادام زمینی در آشپزی:
روغن این گیاه به دلیل آن که گفته میشود پایین آورنده سطح کلسترول خون است، در آشپزی و تهیه سالاد به کار برده می شود.
عوارض جانبی و هشدارها:
تاکنون هیچ گونه عارضه جانبی مضر و خطرناک ناشی از مصرف صحیح بادام زمینی مشاهده نشده است.
موارد منع مصرف:
فقط افرادی که به بادام زمینی حساسیت دارند نباید از آن استفاده کنند.
روش مصرف:
از بادام زمینی به عنوان تنقیه، روغن افزودنی به آب وان و روغن حامل در فرآورده های دارویی و آرایشی به کار برده می شود.
مقدار مصرف:
در صورت استفاده به عنوان تنقيه، ۱3۰ میلی لیتر از روغن این گیاه را تا هنگام رسیدن به دمای بدن گرم کرده و بعد آن را صرف کنید.
برای استفاده در حمام، مصرف ۴ میلی لیتر از روغن این گیاه در ۱۰ لیتر آب تجویز می گردد. بزرگسالان می بایست ۲ یا ۳ بار در هفته به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه و کودکان ۲ تا ۳ بار در هفته برای چند دقیقه به روش مزبور حمام نمایند.
روش نگهداری:
روغن این گیاه را می بایست دور از نور و در ظروف پر و کاملا سر بسته نگهداری کرد.